2024 kan een mooi jaar voor de gezondheidssector worden

10/01/2024

De sector Health Care beleefde een moeilijk 2023. Volgens Siegfried Kok van fonds OBAM kan de sector dit jaar opveren. Nieuwe medicijnen en AI zijn onder meer triggers voor hernieuwde koersstijgingen.

In 2024 zijn er in bijna 40 verschillende landen verkiezingen, waarvan die in de VS de belangrijkste is. In een verkiezingsjaar rendeert de Healthcare sector vaak niet goed, aangezien er dan geregeld plannen van politici naar voren komen om te besparen op gezondheidszorg. Dit gaat over het algemeen ten koste van de winsten van de Healthcare sector.

Echter, de sector is in 2023 al fors achtergebleven bij het marktgemiddelde (exclusief dan de ‘obesitas’ namen Eli Lilly en Novo Nordisk), waardoor de waardering en de groeiperspectieven er aantrekkelijker uit beginnen te zien. Waar liggen de kansen?

1. Nieuwe toepassingen jagen groei farmaceuten aan

Op basis van de groeiverwachtingen kan 2024 een aantrekkelijk jaar zijn voor farmaceuten. De groei zal gedreven worden door nieuwe toepassingen op het gebied van oncologie, de lancering medicijnen tegen Alzheimer en een verdere groei van GLP1’s (diabetici/obesitas) medicijnen.

Binnen oncologie worden er steeds grotere stappen genomen om de overlevingskansen van patiënten te vergroten. De laatste grote ontwikkeling (na de immuuntherapieën) zijn de zogenaamde antilichaam-medicijn-conjugaten (ADC's), ook wel “Slimme Chemo” genoemd. Hierbij worden antilichamen gecombineerd met chemotherapie om veel nauwkeuriger de tumor te behandelen, waardoor goede cellen bespaard blijven. In borstkanker zijn de resultaten hiervan al uitstekend. We verwachten dat ook in andere typen kanker, verdere successen met ADC geboekt kunnen worden in 2024.

De lancering van het allereerste medicijn tegen Alzheimer mislukte in 2022. Er was bij de goedkeuring al grote mate van twijfel ten aanzien van de effectiviteit van het medicijn en het werd vervolgens te duur in de markt gezet door het Amerikaanse Biogen.

Ook de lancering van het tweede Alzheimermedicijn in 2023 (Leqembi van het Japanse Eisai) verliep veel trager dan verwacht. Dat lag voornamelijk aan de lange aanloopperiode voordat patiënten het medicijn kunnen ontvangen. Er moeten namelijk eerst verschillende scans en testen gedaan worden voordat patiënten in aanmerking kunnen komen voor het medicijn. Neurologen zijn verder over het algemeen nog steeds wat sceptisch over de werking van het medicijn in combinatie met negatieve bijwerkingen. Toch verwachten we dat in de loop van 2024 het aantal patiënten flink opgeschaald kan worden. Zeker wanneer er ook meer op bloed gebaseerde diagnostiek gebruikt kan worden en de vergoedingen van het medicijn uitgebreid worden. Tenslotte zullen er ook meer data bekend worden van het veelbelovende alzheimermedicijn van Eli Lilly (Donanemab).

De groei van de GLP-1-markt (groep van medicijnen ontwikkeld voor diabetici, welke ook gewichtsverlies opleveren) zal hoog blijven. De huidige medicijntekorten in obesitasmedicijnen zullen in 2024 oplossen door een forse uitbreiding van de capaciteit. Tevens zal er in overheidsprogramma’s een uitbreiding van vergoedingen komen, zeker nu de medicijnen ook de kans op hartproblemen lijken te verlagen.

"De groei van de GLP-1-markt zal hoog blijven"

2. Life Sciences: Vraag blijft hoog

Deze sector heeft het tijdens de Covid-pandemie erg goed gedaan op de aandelenbeurs. In die tijd werd er veel medische apparatuur verkocht, werden er veel (covid) testen gedaan en farmaceuten waren en masse coronavaccins aan het ontwikkelingen waarvan de sector ook profiteerde. Hierbij werd de vraag naar voren gehaald, waardoor, nu de pandemie is verdwenen, veel farmaceuten nog met voldoende voorraad zaten. De ordergroei is in de sector dan ook flink naar beneden gekomen. De voorraden beginnen nu echter wel flink te dalen, terwijl de eindvraag nog steeds op een hoog niveau ligt voor de komende jaren.

We verwachten daarom dat de groei in de sector gedurende 2024 zal terugkomen aangezien de fundamenten en de midden- tot lange termijn groeiverwachtingen nog steeds hoog zijn.

3. AI helpt ook medische technologie vooruit

Naast dat AI gebruik kan worden om sneller nieuwe medicijnen te ontwikkelingen, worden ook in de medische technologie sector snel stappen gemaakt. AI wordt bijvoorbeeld steeds meer gebruikt om sneller en scherpere MRI-scans te genereren, zodat patiënten minder lang in de MRI-scanner hoeven te liggen voor dezelfde beeldkwaliteit. Zeker op het gebied van Radiologie gaan de AI-ontwikkelingen snel. Ook bij het gebruik van operatierobots speelt AI een steeds belangrijke rol, wat de groei kan doen versnellen.

"Ook in de medische technologie sector worden snel stappen gemaakt met AI"

4. Acceleratie gepersonaliseerde diagnose

We verwachten een verdere acceleratie van de groei van de gepersonaliseerde moleculaire residuele ziektetest (MRD). Hierbij wordt gebruik gemaakt van circulerend tumor-DNA (ctDNA), op maat ontworpen voor elke patiënt. De test is met name van belang voor het monitoren van ziekteprogressie, ziekteherhaling of terugval voor patiënten met verschillende soorten kanker.

Ook binnen de op bloed gebaseerde kankerscreening gaan de ontwikkelingen snel. Voor steeds meer verschillende typen kanker worden deze screenings beschikbaar, waardoor al in een heel vroeg stadium de kanker ontdekt kan worden.

De meeste van bovenstaande positieve ontwikkelingen zullen minder gevoelig voor de verkiezingsuitslagen zijn, aangezien het besparingen oplevert voor de gezondheidszorg, iets waar geen politicus tegen kan zijn.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Het beste duurzame rendement voor beleggers is onze missie.

Het beste rendement voor beleggers, tegen een aanvaardbaar risico op een duurzame manier bereikt is onze missie.

Waarom kiezen voor een gemiddelde performance als je kunt investeren in een fonds dat uitsluitend de best presterende bedrijven selecteert?

De beleggers van OBAM doen dag in, dag uit onderzoek naar bedrijven wereldwijd om daar de beste investeringen uit te selecteren. Door te beleggen in beursfonds OBAM beleg je in de beste bedrijven ter wereld.