Meer dan 80 jaar historie!

OBAM N.V. is een open wereldwijd aandelen beleggingsfonds opgericht in 1936, en sinds 1954 genoteerd op de effectenbeurs. Daarmee is het een van de oudste nog bestaande fondsen in Europa. Na jaren onder de vleugels van grote moedermaatschappijen, is het fonds per 1 juli 2020 weer zelfstandig.

Het karakter van OBAM, de beleggingsstrategie en de actieve stijl blijft onveranderd. Wat zeker niet verandert is de inzet, toewijding en enthousiasme om voor u, onze klant, elke dag het maximale te doen voor een zo goed mogelijk langetermijnrendement.

Beleggers kunnen dagelijks aandelen in OBAM N.V. (aandelenklasse Classic) op beursdagen kopen en verkopen via Euronext Amsterdam. Professionele beleggers kunnen OBAM (aandelenklasse X) op beursdagen verhandelen via de handelsplatformen zoals gepubliceerd op de website www.obam.nl of rechtstreeks via de Transfer Agent van het Fonds.

Het beleggingsfonds belegt wereldwijd in circa 50 unieke kwaliteitsondernemingen, die bovenmatig kunnen profiteren van structurele wereldwijde trends en actief zijn binnen een groeiende, goed gestructureerde industrietak. Het beleggingsfonds beoogt op termijn een combinatie van bovengemiddelde kapitaalgroei en inkomsten te realiseren.

OBAM Investment Management B.V. is de beheerder van OBAM N.V., een UCITS-beleggingsfonds, en beide zijn opgenomen in het register dat wordt gehouden door de Autoriteit Financiële Markten.

Ons team

De beste spelers vormen niet automatisch het beste team. Bij OBAM Investment Management besteden we veel tijd en energie aan teamwork.

Goede onderlinge samenwerking versterkt de individuele kwaliteiten van de teamleden. Expertises vullen elkaar aan. De lijnen zijn extreem kort, waardoor we de besluiten die we nemen snel kunnen doorvoeren. Dat leidt uiteindelijk tot het beste teamresultaat.

Sander Zondag

CEO & Chief Investment Officer

Ivo Habets

Chief Financial & Risk Officer

Siegfried Kok

Senior Portfolio Manager

Edwin Simon

Sustainability Officer | Senior Portfolio Manager

Erwin van Zuidam

Senior Portfolio Manager

Paul van Olst

Chief Commercial Officer

Sabine Swaak

Senior Legal & Compliance Officer

Pim Koelman

Senior Portfolio Manager

Bart Mantje

Chief Operations Officer

RvC OBAM Investment Management & OBAM N.V.

OBAM Investment Management B.V. heeft een Raad van Commissarissen die toezicht houdt op het bestuur. De Raad van Commissarissen van OBAM Investment Management B.V. bestaat uit Jac Kragt, Leen Meijaard en Charles Janssen.

Daarnaast kent het OBAM-fonds een eigen Raad van Commissarissen die toezicht houdt op het adequaat beheren van het OBAM-fonds door de fondsbeheerder OBAM Investment Management B.V. De Raad van Commissarissen van het OBAM-fonds bestaat uit Margriet Tiemstra, Amandus Lundqvist en Leen Meijaard.

1936

De oprichting van OBAM

Het fonds - één van de oudste van Europa - wordt in 1936 opgericht voor enkele Franse nonnenkloosters. Bang om hun vermogen kwijt te raken aan de Franse overheid brengen zij hun kapitaal in veiligheid in een Nederlands fonds: de Onderlinge Beleggings- en Administratie Maatschappij. Uiteraard eist moeder overste elk jaar een grondig verslag van de prestaties.

1954

Naar de beurs

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt OBAM verkocht via een introductie van de aandelen op de Amsterdamse beurs. Dit opent interessante perspectieven. De aandelen kunnen voortaan internationaal verhandeld worden. Initiatiefnemer van de beursgang is Mr. J.G.A. Baron Sirtema van Grovestins, die enkele jaren later ook de eerste directeur van het fonds wordt.

Bron: Stadsarchief Amsterdam / Bernard Eilers

1985

Laatste fysieke aandeel geprint

In 1985 werd het laatste fysieke aandeel van de Beleggingsmaatschappij OBAM N.V. geprint. Hierna werd het fonds voortaan volledig giraal verhandeld.

1990

Made in China

China heeft zich ongekend sterk ontwikkeld en is in 1990 een van de grootste economieën ter wereld geworden. Te beginnen met een belegging van 1,2% in Hong Kong vergroot OBAM langzaamaan zijn positie in China. De bereikt een recordhoogte in 2007 met 11%.

1999

Vroege vogels in Indonesië

OBAM richt zijn focus als één van de eerste buitenlandse beleggers op Indonesië. De aanvankelijk kleine positie groeit in 2010 tot meer dan 5% van de portefeuille. De aandacht richt zich met name op het bankwezen: slechts een klein deel van de bevolking heeft een bankrekening en de komende jaren kan de sector profiteren van een stijging van de kredietgroei en andere structurele groei.

2004

De Korea connectie

OBAM begint met beleggen in Zuid-Korea, met een eerste focus op exportgerelateerde namen in scheepsbouw en elektronica. De Koreaanse markt is zeer aantrekkelijk gewaardeerd. OBAM heeft een focus op exportgerelateerde bedrijven en het bankwezen dat naar onze mening zeer aantrekkelijke gewaardeerd is.

2007 - 2019

Prijzen

Door de jaren heen wordt OBAM regelmatig onderscheiden door vakgenoten, waaronder:

  • Morningstar Award in de categorie Global Equities
  • Gouden Stier, meest recent in 2019 als Beste Beleggingsfonds

2020

OBAM zelfstandig

Na jaren onder de vleugels van onder andere Fortis Investments en BNP Paribas Asset Management, wordt OBAM opnieuw zelfstandig. Onder leiding van het beleggingsteam wordt asset manager OBAM Investment Management opgericht en breekt een nieuw tijdperk in de OBAM-historie aan.

Het beste duurzame rendement voor beleggers is onze missie.

Het beste rendement voor beleggers, tegen een aanvaardbaar risico op een duurzame manier bereikt is onze missie.

Waarom kiezen voor een gemiddelde performance als je kunt investeren in een fonds dat uitsluitend de best presterende bedrijven selecteert?

De beleggers van OBAM doen dag in, dag uit onderzoek naar bedrijven wereldwijd om daar de beste investeringen uit te selecteren. Door te beleggen in beursfonds OBAM beleg je in de beste bedrijven ter wereld.