Tech gaat alleen nog maar dominanter worden op de beurs

21/10/2024

Er wordt de afgelopen tijd veel geschreven over de dominantie van de technologiesector op de aandelenmarkt. Zo bestaat een derde van de S&P 500 uit technologiebedrijven (IT). Wanneer je Amazon, Google en Meta daarbij optelt, dan kom je op meer dan 40% uit.

We staan nu nog maar aan het begin van de huidige AI-revolutie, die wellicht kan uitmonden in een wereld waarin superintelligentie een werkelijkheid wordt. Wat kan dit betekenen voor de aandelenbeurs?

Historische sectorverdelingen

Laten we teruggaan naar sectorverdelingen in het verleden. Dan zien we dat spoorwegbedrijven in de 19e eeuw de grootste wegingen hadden op de Amerikaanse beurs. Hierbij was de eerste industriële revolutie net achter de rug, welke gepaard ging met grote veranderingen voor de samenleving.

Met de tweede industriële revolutie werd de spreiding van sectoren op de beurs steeds breder. De materialen-, industrie- en energiesector ontwikkelden zich mede als gevolg van het ontstaan van technologie en elektriciteit.

Sinds de jaren 70 zijn de IT-, consumenten-, en gezondheidssector steeds meer in opkomst en begonnen de traditionele sectoren al relatief kleiner te worden op de beurs. Eind jaren 70 vertegenwoordigde de energiesector nog zo’n 25% van de aandelenmarkten. Het was de tijd van oliecrises toen olieprijzen door het dak gingen.

Vervolgens was er eind jaren 90 nog de TMT (Telecom, Media en Technologie)-bubbel als gevolg van de komst van het internet, die ook een grote sociale impact had. Als gevolg van deze ontwikkelingen was de IT-sector eind jaren 90 ook al even een derde van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Na de implosie van de IT-sector begin 2000 is deze sector de afgelopen 10 jaar weer gestaag gestegen in gewicht en vermindert het belang van de traditionele sectoren steeds meer. Zo vertegenwoordigt anno 2024 de energiesector (4%) en respectievelijk de materialen, vastgoed en nutsbedrijven nog maar 2% van de wereldwijde indices.

Vertakking IT-sector

De kans is groot dat we de komende jaren een vertakking van de IT-sector gaan zien. Daarbij kun je denken aan Industrie-Tech. Nu al behalen veel grote industriële bedrijven zoals Siemens en Schneider, een groot deel van hun omzet uit software. Ook zullen robotbedrijven met de komst van humanoids een grote industrie worden.

Tevens zullen binnen gezondheidszorg steeds meer Health-Tech bedrijven ontstaan nu digitalisering een steeds groter belang krijgt. Eerder hebben we al Fintech zien ontstaan.

Daarnaast zullen AI-toepassingen zich in bijna alle sectoren voordoen. Maar wat gebeurt er als deze AI- ontwikkelingen zich verder gaan versnellen en we op weg gaan naar superintelligentie?

Explosie van intelligentie

Verschillende nieuwsbronnen maakten begin april bekend dat onderzoeker Leopold Aschenbrenner bij OpenAI ontslagen is. Vervolgens heeft hij een document van 165 pagina’s geschreven over de toekomst van AI en welk wereldbeeld daar uit ontstaat.

Aschenbrenner verwacht dat de ontwikkelingen binnen AI nu zo snel gaan dat superintelligentie al in 2030 mogelijk is. Er vindt namelijk een explosie van intelligentie plaats die exponentieel is. Tot nu toe lagen die voorspellingen veel verder in de tijd.

Superintelligentie is een benaming voor intelligentie die dat van genieën en andere hoogbegaafden verre overtreft. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de samenleving die we nu nog niet kunnen overzien. Wat science ficton was, komt steeds dichterbij.

Neurolink

Elon Musk zit op ditzelfde pad en vindt eigenlijk het menselijke brein veel te langzaam. De eerste fase van zijn Neuralink project is om mensen te helpen die nu verlamd of blind zijn. Inmiddels hebben twee mensen inmiddels al een implantaat/chip in hun hoofd die hun lichaam bestuurt.

Naast Musk zijn er nog veel andere bedrijven bezig om deze hersen-computers (zogenaamde brain computer interfaces) te maken voor verschillende toepassingen waarvan de eerste op medisch gebied over zo’n 5 jaar op de markt verwacht wordt. Voor andere doeleinden zal dit nog wel wat langer gaan duren.

De suprematie van de grote technologiebedrijven zal als gevolg van deze ontwikkelingen nog groter kunnen worden, maar dat geldt ook voor het verschil tussen rijk en arm. Want alleen de ‘rijken’ zullen zo’n chip waarschijnlijk kunnen veroorloven. Of het echt allemaal zo snel zal gaan is nog de vraag. Er is immers ook een keerzijde van deze ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en privacy.

Traditionele sectoren investeren beperkt

Voor bedrijven blijft het zaak om zich continu opnieuw uit te vinden en te blijven investeren in innovatie. Volgens marktverwachtingen zullen de grote Amerikaanse techbedrijven volgend jaar zo’n $500 miljard in groei en R&D gaan uitgeven. Dit zijn gigantische bedragen waar maar weinig bedrijven tegenop kunnen boksen.

Daarentegen wordt er in ‘traditionele’ sectoren doorgaans maar beperkt geïnvesteerd in innovatie. Mede door druk van aandeelhouders wordt er meer naar de korte termijn gekeken dan naar de lange termijn. Veel extra geld wordt uitgekeerd in dividenden of gebruikt voor eigen aandeleninkoop in plaats van dat er geïnvesteerd wordt in toekomstige groei.

De langetermijnrelevantie van deze sectoren zal hierdoor verder afnemen. Als gevolg van deze ontwikkelingen zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat de technologiesector (of afgeleide daarvan) straks twee derde van de marktkapitalisatie van aandelenmarktindices gaat uitmaken en daarbij net zo dominant wordt als de spoorbedrijven in 1900.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Het beste rendement voor beleggers is onze missie.

Het beste rendement voor beleggers, tegen een aanvaardbaar risico, is onze missie.

Waarom kiezen voor een gemiddelde performance als je kunt investeren in een fonds dat uitsluitend de best presterende bedrijven selecteert?

De beleggers van OBAM doen dag in, dag uit onderzoek naar bedrijven wereldwijd om daar de beste investeringen uit te selecteren. Door te beleggen in beursfonds OBAM beleg je in de beste bedrijven ter wereld.