Siegfried Kok over thema automatisering / robotics

13/06/2020

De fondsbeheerders van OBAM moeten op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Siegfried Kok vertelt waarom hij robotics een belangrijke ontwikkeling vindt.

Waar moeten beleggers momenteel op letten als het gaat om technologische vooruitgang?

Siegfried Kok: Voor OBAM spelen op dit moment twee heel belangrijke ontwikkelingen. Ten eerste zien we dat het belang van robots binnen de samenleving toeneemt.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van robotics?

Robots spelen binnen diverse industrieën een steeds belangrijkere rol. Gedurende een lange tijd mochten robots vanwege veiligheidsrisico’s niet met mensen werken. Inmiddels zijn robots zo slim dat ze stilvallen wanneer er iemand in de buurt komt. Dat maakt de toepasbaarheid vele malen groter.

Opvallend is dat robots steeds meer in opkomende markten worden gebruikt vanwege de gestegen arbeidskosten. Ook zien we steeds vaker dat westerse fabrikanten hun productie weer lokaal inrichten met behulp van robots. Apple bracht bijvoorbeeld een deel van de productie terug naar de VS. Ook binnen healthcare is robotics in opkomst, bijvoorbeeld bij “minimum invasive” ingrepen, waarbij van binnenuit wordt geopereerd. Robotarmen nemen het werk van de chirurg over.

Beïnvloeden dergelijke technologische ontwikkelingen alle sectoren?

Voor veel bedrijven die generieke technologieproducten maken, spelen ze een belangrijke rol; goedkoper kunnen produceren, betekent een hogere marge. Voor bijvoorbeeld een Unilever geldt dat minder; voor het resultaat is het vooral belangrijk of ze meer ijsjes verkopen en niet of ze operationeel gebruik maken van robots