Markten van morgen

Gezonde kansen in de Indiase zorg

Siegfried Kok Siegfried Kok 01.07.2013

In India is de grootste groei eruit. In veel sectoren blijven de cijfers achter. Alhoewel, in de gezondheidszorg ziet het er veelbelovend uit. Verslag van een bezoek.

India, Mumbai
India, Mumbai

Begin juni ben ik naar India geweest: nieuwe beleggingsideeën opdoen en bestaande investeringen monitoren. Nadat ik 20 bedrijven en lokale experts gesproken had, begreep ik dat de economische groei voorlopig beneden het historisch gemiddelde blijft. De kansen om te beleggen in India liggen bij bedrijven in de gezondheidszorg.

Poldermodel in het kwadraat

De groei is de afgelopen jaren gezakt van 8%-10% naar een verwachte 5% voor 2013. Voornaamste redenen zijn een gebrek aan investeringen van overheid en bedrijfsleven en hoge inflatie. En niet te vergeten de bureaucratie, die er nog altijd voor zorgt dat veranderingen in het land heel langzaam gaan.

Zaken doen in India lijkt op een vergrote versie van het Nederlandse poldermodel: veel verschillende stakeholders kunnen hun input geven om tot een consensus te komen. Wil je een ziekenhuis beginnen? Dan heb je 75 licenties nodig, van de parkeerplaats tot de lift. Bijna elke instantie heeft hier inspraak, en dat leidt maar al te vaak tot vertraging.

 

L1011000-1.jpg
mumbai004-1.jpg

Mijn conclusie: ook al is de grote groei in India afgevlakt, in de zorg ziet het er voorlopig nog gezond uit.

Trein heeft vijf jaar vertraging

Gebrek aan infrastructuur blijft een probleem. Infrastructurele projecten, die een belangrijke driver voor economische groei kunnen zijn, komen nog steeds moeizaam tot stand. Na een vertraging van vijf jaar is de regering begonnen aan een oost-west spoorverbinding (nu lopen er alleen spoorlijnen van noord naar zuid). Het duurt nog minimaal drie jaar voordat de bouw klaar is.

Naast infrastructurele bottlenecks heeft het land nog steeds een tekort op de lopende rekening. De recente daling van de Indiase roepie zal daar verder druk op geven. Tenslotte, de inflatie neemt wel wat af, maar is nog altijd vrij hoog.

Indiase pharma doet het beter...

De sectoren die afhankelijk zijn van de economische groei, zoals de bouw, grondstoffen en de industrie, hebben het lastig, ook vanwege de overcapaciteit in verschillende sectoren. Daarentegen floreren op dit moment bedrijven die zich richten op de gezondheidszorg.

Het opbloeien van de pharma-industrie is deels gedreven door de lokale ontwikkelingen: steeds meer mensen krijgen toegang tot zorg en zijn ook verzekerd (naar schatting 12% van de bevolking t.o.v. 5% vijf jaar geleden).

Echter, Indiase pharmabedrijven zijn vooral succesvol in het buitenland, waar ze snel marktaandeel winnen. De bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het maken van ‘generieke’ medicijnen. Dit zijn goedkopere alternatieven voor bestaande medicijnen met dezelfde werkzame stof, waarvan het patent verlopen is.

L1011176-1.jpg

...vooral in Amerika

Vooral in de VS, de grootste gezondheidszorgmarkt van de wereld, hebben deze bedrijven veel succes. Ze winnen het daar van de lokale ‘generieke’ spelers door lagere productiekosten, door hun innovatieve aanpak met relatief hoge R&D investeringen en een focus op marktniches. De afgelopen jaren hebben deze bedrijven gemiddeld een omzet- en winstgroei van 20% laten zien in combinatie met hoge rendementen op het vermogen.

De verwachting is dat deze trend in elk geval de komende drie jaren doorzet. De waardering van veel van deze bedrijven is in mijn ogen nog aantrekkelijk.

Mijn conclusie: ook al is de grote groei in India afgevlakt, in de zorg ziet het er voorlopig nog gezond uit.

vorige Speed-dating voor metals & mining
volgende De hotdog als competitief voordeel?
delen