Het OBAM perspectief

OBAM: jazeker, er is rendement te behalen

15.10.2015

Ondanks de recente wereldwijde beurscorrecties en de zorgen over een harde landing van de Chinese economie is er nog wel rendement te behalen, stelt Sander Zondag van BNP Paribas Obam - een van de oudste en meest bekende beleggingsfondsen van Nederland.

OBAM: jazeker, er is rendement te behalen
Foto: Fondsnieuws, 15 oktober 2015

Sander laat het beleggingsbeleid niet door conjuncturele ontwikkelingen beïnvloeden, net zomin als het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Doorslaggevend is de kwaliteit van de bedrijven waarin wordt belegd.

Zondag: 'Ik kijk naar het rendement op het geïnvesteerd vermogen van een bedrijf, de cashflow returns. In onze portefeuille zijn die gemiddeld 12%. Bedrijven die veel cash genereren en een lage schuld hebben, zijn interessant. Dat wordt vaak verkeerd geprijsd door de markt. Bij een correctie gaat dat soort aandelen regelmatig net zo hard omlaag als de rest, terwijl er met die bedrijven niets aan de hand is. Dus bij een correctie denk ik meteen: kopen!'

Om ruimte te maken in de portefeuille, gaan aandelen die een mooi rendement hebben gescoord en zich goed hebben gehouden tijdens de correctie (zoals Nestlé) eruit.

Actieve aanpak

Zondag onderscheidt zich door een actieve aanpak. Hij wil laten zien dat actief beleggen beter rendeert dan een index volgen.

Zondag: 'Je moet aandelen met een gebrek aan groeimogelijkheden en met een te laag rendement op het geïnvesteerd vermogen, of bedrijven die niet eens hun kapitaalkosten terugverdienen, eruit laten. Terwijl je die er ook bij krijgt als je een index volgt en dat belemmert je beleggingsrendement.'

Actief beleggen moet volgens Zondag in een periode van drie tot vijf jaar een indextracker kunnen verslaan, 'ook tegen een vergelijkbaar risiconiveau'.

Zondag geeft aan dat Obam sinds 1989 een brutorendement van 8,8 procent heeft gehaald. Maar dat is volgens hem niet per se een inschatting voor de toekomst.

Gebaseerd op een artikel van Fondsnieuws van 15 oktober 2015

IMG_20151016_122921.jpg
delen