Fonds in beeld

10 keer volle overtuiging


De belangrijkste posities zeggen veel over een fonds. De top-10 posities van OBAM op een rijtje. Inclusief een ultrakorte - maar overtuigende - rationale.

10 keer volle overtuiging

Top 10 posities per 31 januari 2020

Totaal aantal posities in portefeuille: 51

 

Alphabet (Google)

Land VS
Bedrijfstak Internet software & services
% in portefeuille 5,09

Alphabet Google is marktleider op het gebied van internet advertentieinkomsten. Het bedrijf heeft een scala aan waardevolle, populaire internet en mobiele sites en toepassingen, zoals Google Search, Youtube, Chrome, Google Apps en Android.

Nestle SA-REG

Land Zwitserland
Bedrijfstak Voedingsmiddelen
% in portefeuille 3,71

Het Zwitserse Nestlé is de leider op de wereldwijde voedingsmarkt. Dit bedrijf groeit harder dan het marktgemiddelde dankzij een sterke positie met merken als Nescafé, Nespresso, Kitkat, Perrier en Mövenpick. Hierdoor en dankzij een uitgebreid distributienetwerk heeft de onderneming een sterke onderhandelingspositie bij supermarkten. Nestlé’s omzet is wereldwijd goed gespreid waarbij een aanzienlijk deel gerealiseerd wordt in opkomende markten, die sneller blijven groeien dan de ontwikkelde markten.

shutterstock_129230165.klein.jpg

PayPal

Land VS
Bedrijfstak Informatietechnologie sector
% in portefeuille 3,61

Met Paypal investeren we in de digitalisering van geld. PayPal vergemakkelijkt betalingen op een veilige, en eenvoudige manier via het internet. Deze betalingsoplossing maakt het voor webshops eenvoudig om betalingen van consumenten te ontvangen, waar ook ter wereld.

Daarnaast is het bedrijf zeer succesvol met betalingen tussen consumenten in de US, wat vergelijkbaar is met “Tikkie” in Nederland. Paypal laat tussen de 15-20% omzetgroei zien per jaar, waarbij het door zijn asset-light ondernemingsmodel veel cash genereerd. Deze ontwikkelingen zitten in onze optiek nog onvoldoende in de koers van het aandeel verdisconteerd.

shutterstock_155341619.jpg

JPMorgan

Land VS
Bedrijfstak Financials
% in portefeuille 3,38

JPMorgan is een toonaangevende Amerikaanse grootbank met een van de sterkste managementteams in de branche. Op basis van waardering, verwachten we een significant opwaarts potentieel voor het aandeel. Tevens verwachten dat JPM het rendement op eigen vermogen flink kan verhogen wanneer rentetarieven weer enigzins stabiliseren. De winstontwikkeling zal verder ondersteund worden door kostenbesparingen (o.a. lagere salarissen), een hoger marktaandeel en een gezonde winstgevendheid in de retail franchise (credit cards).

Nike

Land VS
Bedrijfstak Duurzame consumentengoederen
% in portefeuille 3,35

Nike is wereldwijd “best-in-class” in atletische schoenenmerken. Het bedrijf profiteert van structurele groei die gedreven wordt door de focus op gezondheid en welzijn.

Nike vierkant.jpg

De vooruitzichten van Nike zullen verder worden ondersteund door het winnen van marktaandeel gedreven door een sterke innovatie pijplijn van nieuwe producten. Nike’s dominantie in de sector en de sterke balans maken het mogelijk grote investeringen te doen, die dankzij sterke operationele executie en het sterke merk bijdragen aan de winstgroei.

Amazone

Land VS
Bedrijfstak E-Commerce
% in portefeuille 3,30

Amazon is een van de grootste online retailers van de wereld. Door innovatieve technologieën en algoritmes verhoogt de onderneming de kwaliteit van zijn dienstverlening.

De onderneming investeert in een goed logistiek systeem, welke door slechts enkele partijen geëvenaard kunnen worden. Dit systeem staat ook open voor derden die via Amazon verkopen. Hiermee verbetert Amazon zijn competitief voordeel door het aanbod te verhogen, en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Daarnaast is het met AWS de wereld leider in het aanbieden van cloud computing, welke bovendien zeer winstgevend is.

SAP

Land Duitsland
Bedrijfstak Software
% in portefeuille 3,24

Het in Duitsland genoteerde SAP is wereldwijd de meest dominante leverancier van cruciale bedrijfssoftware en applicaties aan veelal grote multinationale ondernemingen.

OBAM china retail.jpg

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren middels een aantal specifieke overnames, integraties en aanzienlijke investeringen in verder productontwikkeling een grote voorsprong opgebouwd. Onder meer in enterprise resource planning (erp), cloud, big data analyse en real time dashboard systemen heeft het bedrijf hierdoor een leidende positie. We verwachten dat SAP in komende jaren een verhoogd groeipad kan laten zien wat momenteel nog niet in de beurskoers is gereflecteerd.

Microsoft

Land VS
Bedrijfstak Hard- en software
% in portefeuille 3,02

Microsoft heeft zich succesvol getransformeerd naar een software abonnement model middels cloud technologie model voor bijna alle bedrijfsonderdelen. Microsoft zal in de komende jaren hier sterk van profiteren en wint marktaandeel, ook sterk verbeterde kostenbeheersing en hoge uitkeringen richting aandeelhouders (dividend en aandelen inkoop) zorgen voor een aantrekkelijk rendements-risico profiel.

International Flavors & Fragrances

Land VS
Bedrijfstak Chemie
% in portefeuille 2,63

IFF is een leidende speler in ingrediënten en chemicaliën die gebruikt worden voor geuren en smaken van consumentenproducten. Binnen de chemische sector is dit een van de hoogste groeisegmenten. De groei wordt gedreven door de toenemende vraag naar consumptiegoederen (vooral in opkomende markten), zoals voedingsmiddelen, dranken en persoonlijke verzorgingsproducten. In ontwikkelde markten richt IFF zich steeds meer op de smaak intensiteit, gezondere en natuurlijke voedingsmiddelen. De industrie is oligopolistisch en heeft aangetoond dat de winstmarges op een hoog niveau kunnen blijven. IFF is momenteel verwikkeld in een geplande consolidatie (in 2021) met het “Nutrition & Biosciences” segment van DuPont. Deze combinatie vormt de nieuwe leider in het segment, met een zeer breed productaanbod. Het aandeel is verder gunstig gewaardeerd ten opzichte van de concurrentie.

ASML

Land Nederland
Bedrijfstak Semiconductor equipment
% in portefeuille 2,59

ASML levert productieapparatuur aan de halfgeleiderindustrie. ASML lithografiesystemen brengen met een fotografisch proces zeer kleine en nauwkeurige patronen op silicium-wafers aan. Het bedrijf heeft een wereldwijd dominante marktpositie, die naar verwachting de komende jaren verder wordt uitgebouwd met de nieuwe generatie wafer-machines op basis van extreem ultraviolet licht (EUV).

Engineering-Illumination-system_office_238-02.jpg
delen