Fonds in beeld

10 keer volle overtuiging


De belangrijkste posities zeggen veel over een fonds. De top-10 posities van OBAM op een rijtje. Inclusief een ultrakorte - maar overtuigende - rationale.

10 keer volle overtuiging

Top 10 posities per 31 juli 2019

Totaal aantal posities in portefeuille: 49

 

Alphabet (Google)

Land VS
Bedrijfstak Internet software & services
% in portefeuille 4,97

Alphabet Google is marktleider op het gebied van internet advertentieinkomsten. Het bedrijf heeft een scala aan waardevolle, populaire internet en mobiele sites en toepassingen, zoals Google Search, Youtube, Chrome, Google Apps en Android.

danone.vierkant.jpg

Danone

Land Frankrijk
Bedrijfstak Voedingsmiddelen
% in portefeuille 3,45

Danone is wereldwijd één van de grootste bedrijven op het gebied van voedingsmiddelen, zuivelproducten, dranken, babyvoeding en medische voedingsproducten met merken zoals Danone, Activa en Actimel.

Verder heeft het bedrijf een sterke positie in de snelgroeiende markt voor babyvoeding in China. We verwachten dat de omzetgroei zal gaan verbeteren gezien de stabiliserende zuivelmarkt in West-Europa, een minder op promotie gerichte Amerikaanse markt en nieuwe innovaties. Wij verwachten dat de omzetgroei zo’n 4-5% zal zijn en de winst per aandeel met dubbele cijfers  kan gaan groeien (gemiddeld in de komende drie jaar) mede gedreven door het kostenbesparingsplan dat het bedrijf heeft.

Inbev.vierkant.jpg

Anheuser-Busch InBev 

Land BE
Bedrijfstak Bier
% in portefeuille 3,44

Anheuser-Busch InBev is de grootste bierbrouwer ter wereld. De Verenigde Staten, Brazilië en Mexico zijn de belangrijkste eindmarkten voor deze marktleider.

In deze geconsolideerde bedrijfstak zwaait het bedrijf de scepter niet alleen qua volumes maar zeker ook qua winst. De meest bekende merken zijn Budweiser, Bud Light en Stella Artois.

Naast een sterke focus op winstgevendheid die resulteert in bovengemiddelde marges en rendement op het geïnvesteerde vermogen, waren het groeipotentieel in opkomende markten, zeker na de overname van concurrent SABMiller, en de aantrekkelijk geworden waardering voor ons een belangrijke drijfveer om het aandeel in de portefeuille op te nemen.

ASML

Land Nederland
Bedrijfstak Semiconductor equipment
% in portefeuille 3,40

ASML levert productieapparatuur aan de halfgeleiderindustrie. ASML lothografiesystemen brengen met een fotografisch proces zeer kleine en nauwkeurige patronen op silicium-wafers aan. Het bedrijf heeft een wereldwijd dominante marktpositie, die naar verwachting de komende jaren verder wordt uitgebouwd met een nieuwe generatie wafer-machines op basis van extreem ultraviolet licht (EUV).

Engineering-Illumination-system_office_238-02.jpg

SAP

Land Duitsland
Bedrijfstak Software
% in portefeuille 3,18

Het in Duitsland genoteerde SAP is wereldwijd de meest dominante leverancier van cruciale bedrijfssoftware en applicaties aan veelal grote multinationale ondernemingen.

OBAM china retail.jpg

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren middels een aantal specifieke overnames, integraties en aanzienlijke investeringen in verder productontwikkeling een grote voorsprong opgebouwd. Onder meer in enterprise resource planning (erp), cloud, big data analyse en real time dashboard systemen heeft het bedrijf hierdoor een leidende positie. We verwachten dat SAP in komende jaren een verhoogd groeipad kan laten zien wat momenteel nog niet in de beurskoers is gereflecteerd.

Nike

Land VS
Bedrijfstak Duurzame consumentengoederen
% in portefeuille 3,15

Nike is wereldwijd “best-in-class” in atletische schoenenmerken. Het bedrijf profiteert van structurele groei die gedreven wordt door de focus op gezondheid en welzijn.

Nike vierkant.jpg

De vooruitzichten van Nike zullen verder worden ondersteund door het winnen van marktaandeel gedreven door een sterke innovatie pijplijn van nieuwe producten. Nike’s dominantie in de sector en de sterke balans maken het mogelijk grote investeringen te doen, die dankzij sterke operationele executie en het sterke merk bijdragen aan de winstgroei.

Blackstone Group

Land VS
Bedrijfstak Financials
% in portefeuille 3,10

Als een van de meer bekende en omvangrijkste alternatieve asset managers ter wereld, heeft Blackstone Group over de afgelopen 30 jaar meerdere dominante posities opgebouwd in segmenten als Private Equity, Onroerend Goed fondsen, Hedge Funds, Infrastructuur- en Credit fondsen.

De diverse Blackstone fondsen hebben over langere termijn veelal sterke resultaten laten zien waardoor het bedrijf een sterke en premium reputatie heeft opgebouwd bij de grootste investeerders en pensioenfondsen in de wereld. Dit komt onder meer tot uitdrukking in jaarlijkse stevige groei van het totaal beheerd vermogen, wat inmiddels al is opgelopen naar USD 460 miljard per eind juni 2018. Een fors gedeelte van dit beheerd vermogen (circa 20%) is daarbij nog niet volledig geïnvesteerd waardoor omzet en fees nog duidelijk kunnen toenemen. Gezien de goede positionering, aantrekkelijke waarderingsmaatstaven, hoog oplopend dividend en ruime groeimogelijkheden verwachten wij een goed aandeelrendement op middellange termijn.

Hong Kong Exchanges

Land Hong Kong
Bedrijfstak Financials
% in portefeuille 3,10

Van de forse opkomst van China, en de verder opengaande Chinese kapitaalmarkten heeft Hong Kong Exchanges als beurs en transactiecentrum al ruimschoots geprofiteerd en zal naar verwachting nog sterk verder doorgroeien in de komende jaren.

Het beursbedrijf is verticaal geïntegreerd en is actief en vrijwel monopolist in vele segmenten als forex, metalen, aandelen, futures, derivaten, credit, clearing, settlement, depository als custody diensten. Als veruit de grootste beurs in het Verre Oosten, zal dit beursbedrijf een belangrijke spil en speler blijven met ruim bovengemiddelde groeiperspectieven in de toekomst. Gezien de unieke positionering, vele en hoog renderende groeimogelijken en nieuwe opkomende Chinese IPO’s verwachten wij een ruim bovengemiddeld rendement voor het aandeel op de langere termijn.

JPMorgan

Land VS
Bedrijfstak Financials
% in portefeuille 3,07

JPMorgan is een toonaangevende Amerikaanse grootbank met een van de sterkste managementteams in de branche. Op basis van waardering, verwachten we een significant opwaarts potentieel voor het aandeel. Tevens verwachten dat JPM het rendement op eigen vermogen flink kan verhogen wanneer rentetarieven weer enigzins stabiliseren. De winstontwikkeling zal verder ondersteund worden door kostenbesparingen (o.a. lagere salarissen), een hoger marktaandeel en een gezonde winstgevendheid in de retail franchise (credit cards).

picjumbocom_HNCK2634klein01.jpg

Apple

Land VS
Bedrijfstak Computer hardware
% in portefeuille 2,78

Apple is een van 's werelds meest innovatieve producenten van communicatie en computer apparatuur, software en services. Wereldwijde merkproducten en software zijn ondermeer iPhone, iPad, iPod, Macbook (Air), iOS, iTunes, iCloud.

delen