Fonds in beeld

10 keer volle overtuiging


De belangrijkste posities zeggen veel over een fonds. De top-10 posities van OBAM op een rijtje. Inclusief een ultrakorte - maar overtuigende - rationale.

10 keer volle overtuiging

Top 10 posities per ultimo februari 2019

Totaal aantal posities in portefeuille: 50

 

Alphabet (Google)

Land VS
Bedrijfstak Internet software & services
% in portefeuille 5,04

Alphabet Google is marktleider op het gebied van internet advertentieinkomsten. Het bedrijf heeft een scala aan waardevolle, populaire internet en mobiele sites en toepassingen, zoals Google Search, Youtube, Chrome, Google Apps en Android.

SAP

Land Duitsland
Bedrijfstak Software
% in portefeuille 3,97

Het in Duitsland genoteerde SAP is wereldwijd de meest dominante leverancier van cruciale bedrijfssoftware en applicaties aan veelal grote multinationale ondernemingen.

OBAM china retail.jpg

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren middels een aantal specifieke overnames, integraties en aanzienlijke investeringen in verder productontwikkeling een grote voorsprong opgebouwd. Onder meer in enterprise resource planning (erp), cloud, big data analyse en real time dashboard systemen heeft het bedrijf hierdoor een leidende positie. We verwachten dat SAP in komende jaren een verhoogd groeipad kan laten zien wat momenteel nog niet in de beurskoers is gereflecteerd.

Hong Kong Exchanges

Land Hong Kong
Bedrijfstak Financials
% in portefeuille 3,79

Van de forse opkomst van China, en de verder opengaande Chinese kapitaalmarkten heeft Hong Kong Exchanges als beurs en transactiecentrum al ruimschoots geprofiteerd en zal naar verwachting nog sterk verder doorgroeien in de komende jaren.

Het beursbedrijf is verticaal geïntegreerd en is actief en vrijwel monopolist in vele segmenten als forex, metalen, aandelen, futures, derivaten, credit, clearing, settlement, depository als custody diensten. Als veruit de grootste beurs in het Verre Oosten, zal dit beursbedrijf een belangrijke spil en speler blijven met ruim bovengemiddelde groeiperspectieven in de toekomst. Gezien de unieke positionering, vele en hoog renderende groeimogelijken en nieuwe opkomende Chinese IPO’s verwachten wij een ruim bovengemiddeld rendement voor het aandeel op de langere termijn.

Nike

Land VS
Bedrijfstak Duurzame consumentengoederen
% in portefeuille 3,49

Nike is wereldwijd “best-in-class” in atletische schoenenmerken. Het bedrijf profiteert van structurele groei die gedreven wordt door de focus op gezondheid en welzijn.

Nike vierkant.jpg

De vooruitzichten van Nike zullen verder worden ondersteund door het winnen van marktaandeel gedreven door een sterke innovatie pijplijn van nieuwe producten. Nike’s dominantie in de sector en de sterke balans maken het mogelijk grote investeringen te doen, die dankzij sterke operationele executie en het sterke merk bijdragen aan de winstgroei.

JPMorgan

Land VS
Bedrijfstak Financials
% in portefeuille 3,23

JPMorgan is een toonaangevende Amerikaanse grootbank met een van de sterkste managementteams in de branche. Op basis van waardering, verwachten we een significant opwaarts potentieel voor het aandeel. Tevens verwachten dat JPM het rendement op eigen vermogen flink kan verhogen wanneer rentetarieven weer enigzins stabiliseren. De winstontwikkeling zal verder ondersteund worden door kostenbesparingen (o.a. lagere salarissen), een hoger marktaandeel en een gezonde winstgevendheid in de retail franchise (credit cards).

Inbev.vierkant.jpg

Anheuser-Busch InBev 

Land BE
Bedrijfstak Bier
% in portefeuille 3,18

Anheuser-Busch InBev is de grootste bierbrouwer ter wereld. De Verenigde Staten, Brazilië en Mexico zijn de belangrijkste eindmarkten voor deze marktleider.

In deze geconsolideerde bedrijfstak zwaait het bedrijf de scepter niet alleen qua volumes maar zeker ook qua winst. De meest bekende merken zijn Budweiser, Bud Light en Stella Artois.

Naast een sterke focus op winstgevendheid die resulteert in bovengemiddelde marges en rendement op het geïnvesteerde vermogen, waren het groeipotentieel in opkomende markten, zeker na de overname van concurrent SABMiller, en de aantrekkelijk geworden waardering voor ons een belangrijke drijfveer om het aandeel in de portefeuille op te nemen.

danone.vierkant.jpg

Danone

Land Frankrijk
Bedrijfstak Voedingsmiddelen
% in portefeuille 3,00

Danone is wereldwijd één van de grootste bedrijven op het gebied van voedingsmiddelen, zuivelproducten, dranken, babyvoeding en medische voedingsproducten met merken zoals Danone, Activa en Actimel.

Verder heeft het bedrijf een sterke positie in de snelgroeiende markt voor babyvoeding in China. We verwachten dat de omzetgroei zal gaan verbeteren gezien de stabiliserende zuivelmarkt in West-Europa, een minder op promotie gerichte Amerikaanse markt en nieuwe innovaties. Wij verwachten dat de omzetgroei zo’n 4-5% zal zijn en de winst per aandeel met dubbele cijfers  kan gaan groeien (gemiddeld in de komende drie jaar) mede gedreven door het kostenbesparingsplan dat het bedrijf heeft.

ASML

Land Nederland
Bedrijfstak Semiconductor equipment
% in portefeuille 2,74

ASML levert productieapparatuur aan de halfgeleiderindustrie. ASML lothografiesystemen brengen met een fotografisch proces zeer kleine en nauwkeurige patronen op silicium-wafers aan. Het bedrijf heeft een wereldwijd dominante marktpositie, die naar verwachting de komende jaren verder wordt uitgebouwd met een nieuwe generatie wafer-machines op basis van extreem ultraviolet licht (EUV).

Engineering-Illumination-system_office_238-02.jpg

Synchrony Financial

Land VS
Bedrijfstak Financial Services
% in portefeuille 2,74

Synchrony Financial actief en gevestigd in de VS, is de leidende uitgever van private label consumenten kredietkaarten en diverse betaaloplossingen aan zowel regionale als de grootste nationale retailers. Synchrony heeft o.a. alle winkel kredietkaarten en -services onder beheer van retailers als Walmart, Amazon en Lowe’s.

Het bedrijf blijft voorlopig bovenmatig profiteren van de voortgaande trend naar plastic geld, hoogwaardige dienstverlening aan een goed gepositioneerde klantengroep en laat daarmee ook bovengemiddelde groei- en rendementscijfers zien binnen de sector. Naar onze mening zijn deze vooruitzichten nog niet verdisconteerd in de waardering van het aandeel.  

Airbus

Land Frankrijk
Bedrijfstak Vliegtuigindustrie
% in portefeuille 2,48

 

Samen met Boeing domineert Airbus de vliegtuigindustrie, welke als gevolg van een sterke vraag momenteel solide fundamenten heeft. Nu de grote investeringen, als gevolg van de ontwikkelingsprogramma’s van met name de A350, achter de rug zijn verwachten wij dat de vrije kasstroomgeneratie bij Airbus vanaf 2019 sterk zal gaan verbeteren. Airbus zal de komende drie jaar meer dan EUR 15 miljard aan vrije kasstromen kunnen gaan genereren, waarvan de meerderheid terugvloeit naar investeerders.

De positieve verwachtingen, het sterk gevulde orderboek en het verlaagd risicoprofiel is in onze optiek nog onvoldoende in de koers van het aandeel verdisconteerd.

delen